BOOST | 3 gouden tips voor homemade melkschuim

Nu is natuurlijk eerst de grote vraag: hoe vind jij melkschuim in je koffie het lekkerst? Heb je liever grote bellen melkschuim, of juist heel zacht schuim met mini belletjes? Veel schuim voor een latte machiatto, of juist iets minder voor een cappuccino of zelfs espresso macchiato.. Ja inderdaad, de keuze is reuze! Wij helpen je graag met 3 gouden tips door deze speurtocht heen! 

 

STAP 1 – Verhouding koffie en melk 

Het bepalen van de dikte en hoeveelheid van je melkschuim, valt of staat met de koffie die je thuis schenkt. Zet jij bijvoorbeeld alles op basis van een ‘gewone’ koffie, of ga je juist voor een espresso? Experimenteer eens met verhoudingen, én de soorten koffie. Als je een cappuccino wil, dan zet je die het liefst op basis van een espresso.  Maar de inhoud van kopjes en glazen verschilt nogal eens. Misschien houd jij wel van iets meer melk dan je vriend? Dit is natuurlijk super persoonlijk, maar wel leuk om mee te experimenteren!  

  

STAP 2 – Soorten melk 

Loop je de supermarkt in, dan duizelt het je misschien wel eens van alle soorten melk. En ook voor de melkalternatieven zijn er al heel veel verschillende opties. Maar om het simpel te maken hebben wij een simpele tip: Verse volle melk, dus altijd uit de koeling. Deze melk is altijd beter van smaak, je proeft het verschil echt.. Zelf gebruiken wij Mijn Melk voor onze koffies. Deze melk is lekker zoet, en je kunt precies op de verpakking zien van welke koe er melk in de verpakking zit, en wanneer ze gemolken is. Als je hier klikt zie je zelfs live beelden van de koeien, gaaf he! Deze melk kun je in de grotere Albert Heijns al kopen. Maar mocht je het nog niet zijn tegengekomen, kies dan bijvoorbeeld voor melk van de Jersey koeien óf de biologische volle melk van Arla. Ben je een keer bij de boer? Misschien kan je wel een fles melk meenemen, verser wordt het niet! 

Drink je liever geen of minder melk? In de bar gebruiken wij verschillende vervangers, en vooral de havermelk van Oatly is bij ons favoriet! Deze komt qua smaak en structuur heel erg in de buurt van gewone melk. Maar amandelmelk en sojamelk van Alpro zijn ook nog steeds heel populair. In ieder geval genoeg opties dus 🙂 

  

STAP 3 – Structuur van de melk 

Hoe vind jij melkschuim het lekkerst? Grote bellen, zachte kleine bellen, veel schuim, weinig schuim maar juist wel veel warme melk.. Ook hier kan je weer alle kanten op #keuzestress. Ben je helemaal gek op onze cappuccino’s? Wij schuimen altijd ‘micro foam’, of ook wel: schuim met mini bubbels. Ze zijn zo mini, dat het in je mond meer proeft naar room. Niet alleen qua structuur streef je hiernaar, maar ook met de zoetheid van de melk. Want wist je dat als je melk kookt, de zoete smaak in de melk vergaat? Dus goed warm maken, maar niet heet. Anders zonde als je net die lekkere melk hebt gekocht!

Nog meer behoefte aan een ‘Boost’ ?