NON OP DE KOFFIE BIJ | De Westlandse Aardbei

Bij NON werken we graag met streekleveranciers. Zo komen onze koffiebonen uit Maasdijk en veel van onze groenten uit Poeldijk. Maar misschien heb jij ook wel eens de overheerlijke Westlandse aardbeienjam geproefd bij je croissantje? Dit is afkomstig van De Westlandse Aardbei uit ’s-Gravenzande.  Hoogste tijd om jullie voor te stellen aan dit mooie & bijzondere bedrijf!

Ha Sandra en Jaco! Vertel eens, hoe zijn jullie dit vak binnen gerold?

“Ik heb het bedrijf van mijn ouders overgenomen, we teelden hoofdzakelijk radijs”, begint Jaco. Maar toen er een radijsbosmachine werd ontwikkeld, moesten we een keuze maken.
Een bosmachine aanschaffen en groter worden in oppervlakten óf denken aan een andere teelt. Dat laatste hebben we gedaan, en stap voor stap zijn we overgegaan naar de aardbeienteelt. Dit doen we nu bijna 15 jaar.”

Hoe en waarom is De Westlandse Aardbei ontstaan?

De aardbeien die wij de eerste jaren teelden gingen naar een exporteur toe, maar we wilden meer contact met de eindklant, de consument. We hebben toen besloten om loketautomaten te kopen zodat consumenten een vers bakje aardbeien bij ons uit de “muur” konden halen. We kwamen er al snel achter dat onze aardbeien in de smaak vielen. Het werd op sommige momenten zo druk, vooral tijdens Moederdag, dat we verkeersregels moesten inschakelen om alles netjes te laten verlopen. We zaten op een klein achteraf laantje, die hier niet op berekend was. En zo gingen we nadenken over de toekomst. We hebben een concept bedacht en gingen een “ eigen” verpakking laten maken. En zo is de Westlandse Aardbei ontstaan. Op de verpakking kunnen klanten zien waar de aardbeien vandaan komen en wie de teler is. Onze aardbeien zijn, tijdens de twee oogstperiodes die wij hebben, in steeds meer winkels verkrijgbaar.

Wat maakt de Westlandse Aardbei uniek?

Wij laten onze aardbeien aan de plant rijpen en plukken ze rood: hierdoor krijg je een optimale smaak. De laatste dagen zorgen de bladeren ervoor dat de suikers bij de vruchten komen. Wij onderscheiden ons hierin ten opzichte van de meeste aardbeientelers die “groener” oogsten. Echter als je rijper oogst, moet je wel korte afzetlijnen hebben. Een paar uur na het oogsten liggen onze aardbeien in de winkels. De consumenten die onze aardbeien kopen, kopen een dagvers en op smaak geteelde aardbei en dat proef je!

Wat is het tofste dat je tot nu toe hebt mogen doen?

Dat is een moeilijke vraag zeg! We hebben al zoveel leuke dingen mee mogen maken. Bruidsparen die foto’s komen maken en buitenlandse gasten die we mogen ontvangen. Maar ook senioren, businessclubs, familie-uitjes, scholieren, een diner bij kaarslicht verzorgd door Niven Kunz, TV opnames voor Wie is de Chef, Tour du jour en Goedemorgen Nederland. Er is zelfs een film ‘’Het Aardbeienmysterie’ gemaakt waar onze Westlandse aardbeien in de picture stonden en zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebben?

Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf, denk logisch na en ga ervoor als je ergens in gelooft.

Wat is een groot misverstand over het werk?

Als wij in december en na de tweede teelt in juni alle aardbeien hebben geplukt, wordt er vaak gevraagd aan ons: “zo en een hele tijd op vakantie?” Men heeft geen idee hoeveel arbeid er in een aardbeienteelt zit. In de maanden januari en februari is het wat betreft gewas rustig, maar dan zijn we bezig met nieuwe dingen verzinnen en uitstippelen. De aardbeienteelt is een hele piekerige teelt: zo kun je met 3 a 4 mensen aan het werk zijn en in de voorjaarsteelt met 30 personen. De eigen verkoop aan huis en het leveren aan winkels brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo moeten we bijvoorbeeld het transport plannen, eigen chauffeurs, de marketing, administratie en het contact met onze klanten.

En wat is juist het leukste en het meest bijzondere aan het vakgebied?

Je krijgt er zo ongelooflijk veel voor terug! We mogen veel leuke reacties ontvangen van blije klanten. Het directe klantcontact vinden wij super leuk!

Wat zijn de toekomstplannen van de Westlandse Aardbei?

We hebben nog niet zolang geleden een stuk nieuw gebouwd, dus dat laat zeker nog even op zich wachten. Maar binnen ons bedrijf zijn we altijd aan het kijken naar nieuwe uitdagingen. We maken een Westlandse aardbeienbeleg/jam, een siroop en sinds kort hebben we ook een eigen likeur. Allemaal gemaakt met onze eigen aardbeien. Onze jam en siroop bevatten heel weinig suikers en dat proef je! We zijn aan het kijken of we nog meer mensen kunnen ontvangen en misschien met een andere partij leuke dingen/evenementen kunnen organiseren, zoals met NON!

Meer weten over de Westlandse Aardbei? Check de website.

MEER ONDERNEMERS LEREN KENNEN?