NON OP DE KOFFIE | 8x vragen aan illustrator Yara Ruby

NON OP DE KOFFIE | Business | Ondernemen

Yes, we hebben weer een topper te pakken! Een jonge ondernemer, met veel creativiteit en ambitie. Ook bij haar is het vak illustratie met de paplepel ingegoten. Zaterdag komt ze bij ons langs, maar we wilden jullie graag alvast kennis met haar laten maken!

Hoe ben jij ooit in aanraking gekomen met illustreren?

Toen ik klein was, was ik al veel aan het tekenen. Mijn moeder geeft teken- en schilderlessen in haar atelier in onze tuin, dus ik was daar vaak te vinden. Mijn moeder was ook diegene die mij vertelde over het beroep illustrator, omdat ik altijd kleine ‘priegel-tekeningen’ maakte met kleine grapjes erin. Ik hield heel erg van lezen, en dan natuurlijk het liefst de boeken met veel illustraties.

Vanaf wanneer wist je dat je hier je werk van wilde maken?

Als iemand mij op de basisschool vroeg wat ik later wilde worden, zei ik altijd: “Prinses! .. Of anders iets met tekenen!”. Omdat de functie van prinses al vergeven was, koos ik er toch maar voor om van tekenen mijn beroep te maken.
Dat ik specifiek een illustrator wilde worden, daar kwam ik achter toen ik de open dag van de Willem de Kooning Academie bezocht. Ik bekeek het werk wat ze maakten op deze opleiding, en ik was gelijk om. Ik wilde illustrator worden!

Heb je hier een opleiding voor gevolgd?

Ik heb eerst een vooropleiding aan de school voor Jong Talent gevolgd, dit waren normale middelbare school lessen gecombineerd met kunstlessen aan de KABK in Den Haag. Hierna heb ik dus auditie gedaan voor de illustratie HB opleiding aan de Willem de Kooning Academie, en ik werd toegelaten! Daar kreeg ik les van professionele illustratoren, en heb ik veel geleerd op zowel creatief als ondernemend gebied.

Wat is de tofste opdracht die je ooit hebt mogen doen?

Moeilijk kiezen! Ik denk niet dat ik een favoriet heb. De tofste opdrachten zijn waar er genoeg vrijheid is om je eigen ding te kunnen doen, maar dan het liefst wel met een richtlijn of een thema. En dan natuurlijk wel als het een thema heeft wat mij direct aanspreekt. Ook ben ik de stijl die ik heb, altijd aan het ontwikkelen. Dus ik heb nog heel veel droomopdrachten die ik nog zou willen krijgen! Het lijkt me bijvoorbeeld heel tof om voor tijdschriften en boeken te illustreren.

 

Wat is een groot misverstand over jouw werk?

In mijn vak wordt vaak wel onderschat hoeveel uren er in gaat zitten. Naast het illustreren, ben je ook veel tijd kwijt aan bijvoorbeeld administratie en acquisitie.

En wat vind je juist het allerleukste aan dit vak?

Ten eerste ben ik hartstikke blij dat ik werk heb kunnen maken van wat ik het liefste doe (al blijft het werk, en iedereen heeft wel eens geen zin om te werken). Ik kom op allerlei leuke plekken (musea, scholen, winkels, koffie/eet tentjes en festivals) en ontmoet veel verschillende leuke mensen.
Geen dag is hetzelfde, en er is altijd wat te doen. Ook als je geen opdrachten hebt kan je zelf altijd het initiatief nemen om iets te maken. Ook vind ik het een leuke community; illustratoren zijn over het algemeen wel mijn favoriete mensen, een vleugje socially awkward en een grote dosis fantasie en humor.

Hoe zie jij jezelf over 5 jaar?

Over vijf jaar heb ik een fijn atelier met een winkeltje erbij waar ik ook werk van andere designers/illustratoren verkoop. Ook heb ik dan een tweede boekenkast moeten aanschaffen omdat de andere bezwijkt onder het gewicht van alle mooie boekjes die ik koop. Wat ik vooral belangrijk vind is om mijn stijl te blijven ontwikkelen en ook toe te passen voor opdrachten. Ook hoop ik ooit een tof kinderboek te illustreren.

Heb je nog tips voor anderen die dit ook willen gaan doen?

Als je écht iets wil of een bepaald doel hebt, ga er 100% voor!

Meer Yara?

Check de website van Yara Ruby of volg haar via @yara_ruby en @Yara Ruby Illustration

 

#nonpopup | ‘Non je ne regrette rien’ | Facebook NONpopup | instagram @non_popupHella Elgershuizen
Foodie bij NON pop-up

 @hellahuizen 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *